Huizenkopers kiezen steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index wijzen uit dat in het afgelopen kwartaal de voorkeur voor een rentevaste periode van 30 jaar bijna is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Eén op de vijf huizenkopers kiest voor een rentevaste periode van 30 jaar. De Hypotheker benadrukt echter dat er ook nadelen aan kleven. Zo maken huizenkopers lang niet altijd de rentevaste periode vol, met als risico dat zij jarenlang een te hoge rente betalen. Naar schatting verhuist slechts vijf procent van de hypotheken mee naar een nieuwe woning.
Met name door de lage rente en de kleine verschillen tussen de rentevaste periodes kiezen volgens De Hypotheker huizenkopers kwartaal op kwartaal massaal voor een langere rentevaste periode. Met een lange rentevaste periode zijn huizenkopers verzekerd van stabiele maandlasten gedurende de hele looptijd van de hypotheek. Zo is in het derde kwartaal opnieuw sprake van een sterke stijging bij de rentevaste periode van 30 jaar (+99 procent) in vergelijking met het derde kwartaal in 2016.
Starters
Bij starters is er sprake van een stijging van 97 procent, bij doorstromers zelfs 104 procent. De rentevaste periode van 10 jaar verliest juist snel terrein (-18 procent). Dit is opvallend, omdat voorheen juist vaak werd gekozen voor deze rentevaste periode. Ook de rentevaste periode van 20 jaar is minder in trek en laat een daling zien van 8 procent. Dit is nog wel steeds de meest gekozen rentevaste periode: ongeveer de helft van de huizenkopers kiest hiervoor.
Rentezekerheid
“Een rentevaste periode van 10 jaar is goedkoper dan een langere vaste rente. Wie kiest voor langdurige rentezekerheid accepteert dus dat dit extra kosten met zich meebrengt. Over de vraag of dit echt de beste keuze is, is het belangrijk om je van tevoren goed te laten voorlichten. Zo zorg je ervoor dat je de voor- en nadelen van een langere rentevaste periode goed tegen elkaar kunt afwegen”, vertelt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. “Veel huizenkopers kiezen voor een lange vaste rente, omdat zij verwachten dat de rente aan het einde van de rentevaste periode stijgt. Je kunt ook kiezen voor een 10- jaars vaste rente. Dan kun je namelijk het verschil in maandlasten gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek”.
Voorlichting over voor- en nadelen belangrijk
Ook is er een kans dat de langere rentevaste periode niet wordt volgemaakt. Bijvoorbeeld door verhuizing, het oversluiten van de hypotheek of een extra aflossing. De Jong: “Als de hypotheek wordt afgesloten met een rentevaste periode van 20 jaar maar je na 10 jaar gaat verhuizen, heb je 10 jaar lang een te hoge rente betaald. Zo blijkt in de praktijk dat de hypotheek maar in minder dan 5 procent van de gevallen mee verhuist naar een andere woning. De meest voorkomende redenen zijn dat je geldverstrekker niet bereid is de hypotheek mee te verhuizen, je niet meer aan de acceptatiecriteria voldoet, er geen verhuisregeling wordt aangeboden of je huidige hypotheek onder NHG-voorwaarden is gesloten en je nieuwe woning daar niet aan voldoet. Vooral doorstromers kopen doorgaans een duurdere woning die niet meer binnen de NHG-grenzen past. Het is dus verstandig om je goed te laten adviseren voordat je een keuze maakt voor een rentevaste periode zodat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan.”
Lees hier de reactie van Frank Tukker, mede-eigenaar hypotheekadviesbureau Viisi, die het niet eens is met de stellingen van Wytzejan de Jong.
Bron: AM-WEB